Cybercrime

cybercrime

Nu we steeds meer online vertoeven, hoeft het niet te verwonderen dat criminelen vaak via internet hun slag proberen te slaan. Cybercrime heeft heel wat gezichten. Men probeert naar je geld te vissen via mails, sms'en, what's app enz. 

Via de website van het cybercrimeinstituut kom je alles te weten over de diverse vormen van online oplichting. Je krijgt er ook heel wat tips om jezelf beter te beschermen. 

Verdachte berichten of screenshots van ongewenste telefoontjes kan je in ieder geval best meteen doorsturen naar verdacht@safeonweb.be 

Heb je reeds gevoelige bankinformatie doorgegeven? Dan kan je beter meteen je bankkaarten blokkeren via CardStop

bankkaarten

Informatie verzamelen

Als je toch in de val trapte van een online oplichter, dan is het raadzaam om je bank te bellen. Vraag hen om 'mule stop' te activeren en de nodige afschriften te verstrekken. Als je aangifte doet bij de politie, is het wel belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie afgedrukt meebrengt.

  • bankuittreksels die je nadeel tonen
  • betaling begunstigde rekening
  • rekening- en kaartnummers
  • aangekochte couponcodes
  • alle nuttige info over de verdachte (emailadres, nickname, social media profiel, berichten, ...)
  • gebruikte website (URL, printscreen van website, gekend IP-adres, datum en uur van bezoek website, ...)
  • logingegevens van email, social media, nummer intern fraudedossier bij bank, referentienummer ontvangen van CardStop, ...

Als je aangifte doet bij de politie, maak je beter een online afspraak. Dan kan je een moment kiezen dat jou het beste uitkomt. Zo'n aangifte neemt immers best wel wat tijd in beslag. Bij het online reserveren van je afspraak, wordt ook nog eens opgesomd welke documentatie je zoal moet meebrengen. 

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.