Cybercrimetip: Veilig surfen op vakantie

Zon, zee, strand… en gratis openbare wifi! Een droom voor elke vakantieganger die geen moment wil missen van het online gebeuren, een goudmijn voor cybercriminelen. Maak jij op vakantie gebruik van een openbaar wifi netwerk? Hier geven we enkele tips mee om veilig te surfen op vakantie.

Je hebt 2 manieren om online te gaan op vakantie: een 4G netwerk of een openbare hotspot. De veiligste optie is om gebruik te maken van een 4G netwerk dat aangeboden word door de provider. Let wel op dat je jouw gsm-abonnement respecteert. Wil je op een laptop of tablet surfen? Stel je gsm dan in als wifi hotspot (door gebruik te maken van het 4G netwerk). Op deze manier kan je veilig surfen via een persoonlijke hotspot.

Wil je inloggen op een wifinetwerk van het hotel, de camping of een restaurant? Vraag dan altijd de juiste naam van het netwerk. Zo ben je zeker dat je met het netwerk van de locatie verbonden bent, in plaats van een vals netwerk die een cybercrimineel opgezet heeft. Hou je online aanwezigheid zo kort en veilig mogelijk. Doe geen bankverrichtingen of vul geen persoonlijke gegevens in. Zo verklein je de kans dat jouw gegevens gehackt worden. Ben je klaar met surfen? Verbreek de verbinding met dat wifinetwerk.

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.