Cyberveiligheid voor volwassenen: van fake news tot phishing

De digitale wereld verandert constant. We gebruiken onze smartphone niet alleen om te bellen, maar ook om te werken, spelen, communiceren en betalen.

Bijblijven is geen makkelijke opgave, zeker voor wie niet tot de generatie behoort die opgroeit met technologie. Online bankieren en berichtjes sturen via WhatsApp lukt misschien nog net, maar wat met online veiligheid? Op welke link mag je nu wel of niet klikken? Hoe bescherm je je privacy?

Online criminaliteit

“Hey mama, ik ben mijn telefoon verloren. Dit is mijn nieuwe nummer.” Ooit al zo’n berichtje ontvangen? Wie in dat geval het oorspronkelijke telefoonnummer van dochterlief draait, krijgt vrijwel altijd de dochter zélf aan telefoon. Nee, geen verloren telefoon. Wat dan wel? Cybercriminaliteit.

Criminaliteit verschuift sinds enkele jaren steeds meer naar het internet. Cybercriminelen gaan almaar persoonlijker te werk om je te bestelen. Social engineering heet het fenomeen, en het groeit elke dag. Daarbij proberen criminelen je vertrouwen te winnen om vervolgens met gegevens of geld aan de haal te gaan. Ondanks firewalls en antivirussen is het belangrijk dat je beseft wat andere valkuilen zijn van bijvoorbeeld phishing. Geen zorgen: je kunt leren hoe je cybercriminelen herkent.

Smartphone heeft invloed op mentale gezondheid

Ook ons mentaal welzijn ervaart een impact van onze smartphone en online media. Burn-out is niet zomaar een modewoord: door de overdaad aan informatie die we dagelijks binnenkrijgen en de verwachtingen die de online wereld met zich meebrengt, dreigen we op te branden. Naast ons offline imago is er immers ook een online imago hoog te houden. Om nog maar te zwijgen over de tientallen berichtjes die je krijgt en waarvan de afzender verwacht dat je ze binnen een korte tijd leest en beantwoordt.

Wat gebeurt er met mijn online data?

Naast digitale geletterdheid, online criminaliteit en mentaal welzijn is er de kwestie van data. Klikgedrag, de websites die je bezoekt, hoe lang je op een pagina blijft… alles wordt geregistreerd. De gegevens die van ons verzameld worden, worden gebruikt om ons koopgedrag en zelfs ons denken te sturen. En alsof die datacaptatie nog niet genoeg is, wordt het door de opkomst van artificiële intelligentie steeds moeilijker om fake news te herkennen.

Tel daarbij nieuwe trends als cancel culture (mensen worden geboycot nadat ze online kritiek krijgen op een uitspraak of actie), trolling (online opmerkingen plaatsen die op het gevoel spelen om reactie uit te lokken) en doxing (persoonsgegevens online publiceren) en je krijgt een goed beeld van de gevaren van het internet.

Digisessie online veiligheid

Op dinsdag 17 oktober (om 19u) organiseert de Preventiedienst een gratis digisessie. In deze sessie (90 à 120 minuten) helpt Tom Termote, docent cybersecurity, zijn publiek met de valkuilen en hindernissen van het internet. 'De menselijke firewall trainen' noemt hij het zelf. Op enthousiaste en entertainende manier leert hij je hoe je jezelf, je familie, je data en/of je bedrijf veilig houdt.

Schrijf je in voor deze gratis infosessie.

digisessie

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.