Inbraak voorkomen?

De donkere dagen zijn aangebroken. De dagen worden korter en het risico op een inbraak groter. Met enkele simpele maatregelen kan je de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Inbraakpreventie hoeft helemaal niet duur te zijn. Veilige leefgewoonten zijn de belangrijkste en goedkoopste inbraakpreventie!

Bewoonde indruk

Een inbreker gaat op zoek naar woningen waar de bewoners afwezig zijn. Zorg er dus voor dat je woning er bewoond uit ziet. Dat kan simpelweg door een lamp te laten branden via een tijdschakelklok. Zorg ervoor dat het licht zichtbaar is langs buiten. Je haalt ook best je rolluiken op overdag. Verklik je afwezigheid nooit op sociale media of door een briefje aan de deur. Ga je op vakantie? Vraag de buurman om de brievenbus te legen, tuin te onderhouden en zijn wagen op je oprit te plaatsen. 

Goede sluitdiscipline

Een goed slot helpt enkel als het ook werkelijk gesloten is. Sluit dus steeds alle sloten volledig met de sleutel. Laat de sleutel nooit op het slot zitten. Anders kan een dief deze zelf omdraaien als hij bijvoorbeeld het glas breekt. Ook tuinpoortjes moet je sluiten. Zo kan een dief niet zomaar rond je woning wandelen. Zet ramen enkel op kiepstand als je thuis bent en niet slaapt. Sluit je garagepoort als je niet thuis bent of als je achteraan in de tuin werkt. Wacht steeds tot je automatische poort volledig gesloten is wanneer je de woning verlaat. Een sleutel onder de deurmat is geen goed idee, zo maak je het een inbreker wel heel gemakkelijk!

inbreker

Beperk de buit

De favoriete buit van een inbreker zijn juwelen en cash geld. Bewaar zo weinig mogelijk cash geld in huis. Maak bijvoorbeeld gebruik van digitaal betalen. Verleid een mogelijke inbreker niet door van je woning een étalage te maken. Bewaar waardevolle goederen dus uit het zicht. Weet wat je bezit. Maak een foto van voorwerpen met een grote (emotionele) waarde en bewaar de gegevens ervan. Geef de inbreker geen materiaal, alles wat je buiten bewaart kan ook tegen je gebruikt worden. Bewaar werkmateriaal en ladders in een afgesloten ruimte of maak ze vast met een stevig fietsslot.

Wees sociaal

Elk meekijkend oog is van belang. Een inbreker is namelijk niet graag gezien. Hou je woning dus zichtbaar en snoei regelmatig. Zorg ook voor voldoende (automatische) buitenverlichting. Laat niet zomaar iedereen binnen. Wees op je hoede voor mensen die zich vals uitgeven om de meterstanden op te nemen. Ken jij je buren? Spreek regelmatig met je buren en bezorg hen ook bijvoorbeeld je telefoonnummer.

Melden

Neemt een vreemde foto’s van een huis in de straat? Zijn er sporen van een inbraakpoging? Doe altijd een melding van verdachte zaken bij de politie. Voor niet-dringende oproepen kan je rechtstreeks bij de lokale politie Brugge terecht op 050 44 88 44. Voor dringende politiehulp bel je naar 112. Er is nu ook de app 112 die je op je smartphone kan installeren. 

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.