Laatste fase renovatie politiekantoor Sint-Andries
Het deelgemeentehuis van Sint-Andries, waar ook het team West van de Brugse politie onderdak vindt, krijgt steeds meer vorm. Alle werkzaamheden zitten op schema en de opening, gepland in het voorjaar van 2025, komt dichterbij. Deze kantoren zijn niet alleen een mooie symbiose tussen oud en nieuw, maar ook een toonvoorbeeld van ecologisch verantwoord bouwen. Het wordt het eerste openbare stadsgebouw in Brugge dat volledig gasloos en dus fossielvrij is. Zowel voor de medewerkers als voor de bewoners van Sint-Andries enSint-Michiels een stap vooruit.

Deelgemeentehuis
Iedereen die al op de Platse in Sint -Andries kwam, kent het deelgemeentehuis met witte gevel. Het gebouw deed jaren dienst als administratief centrum voor de bewoners van Sint-Andries en Sint -Michiels. Ook een een team van om en bij de 45 medewerkers van Politie Brugge vond er onderdak. Maar het gebouw voldeed niet langer aan de hedendaagse noden en dus drong een grondige renovatie zich op. Intussen staan er naast het oude herenhuis ook al twee compleet nieuwe gebouwen met meerdere verdiepingen.
Op het gelijkvloers komt het deelgemeentehuis, waar medewerkers van Stad Brugge bewoners met uiteenlopende administratieve vragen kunnen helpen. De ingang bevindt zich zowel vooraan, langs de oude maar volledig opgeknapte voordeur, als achteraan het gebouw, waar bezoekers hun wagen kunnen parkeren of hun fiets kunnen stallen. Ook de politievoertuigen rijden die parking op maar kunnen hun dienstvoertuigen kwijt in een overdekte parking in het gebouw zelf. De fietsenstalling voor het personeel bevindt zich in de nieuwe zijflank, die opvalt door de dakrand die met spiegels is bekleed. Een eyecatcher!

Eerste fossielvrije stadsgebouw
De openbare parking ondergaat straks een metamorfose. De verharding blijft waar mogelijk beperkt, waterdoorlaatbaar en maakt hier en daar plaats voor extra groen. Dat oogt niet alleen mooier maar zorgt ook voor een betere natuurlijke waterafloop. De kleine parking vlakbij wordt in het project geïntegreerd, waardoor er uiteindelijk geen parkeerplaatsen verloren gaan. De afval-, textiel- en glascontainer voor de omwonenden gaan ondergronds. Enkele zitbanken maken het pleingevoel compleet.
Minder zichtbaar voor de bezoekers maar onder de parking bevindt zich een heus ‘beoveld’. BEO staat voor ‘boorgat energieopslag’ waarbij energie ondergronds wordt opgeslagen en opnieuw wordt getankt. Met 37 boringen wordt op een diepte van 150 meter aardwarmte gecapteerd waarbij de buizen met elkaar verbonden worden en de energie langs dat ondergrondse netwerk richting warmtepomp gaat. Een duurzame manier om het gebouw van de nodige energie te voorzien. De toegangsweg vanuit de Platse blijft, maar wordt louter toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De wagens moeten oprijden vanuit de Pastoriestraat of de Albert Serreynstraat.
Het oude gebouw werd grondig onder handen genomen, al blijven enkele historische details intact. Nieuw is de doorsteek naar de bibliotheek op het gelijkvloers, alleen afgescheiden door een glazen deur. Wie de politie wil spreken, begeeft zich naar de eerste verdieping waar men kan aankloppen bij onthaal en aangifte. De andere ruimtes op de eerste en tweede verdieping zijn bestemd voor de wijkinspecteurs, teamleden regio, interventieteams, andere medewerkers met voldoende plaats voor meerdere verhoorlokalen, vergaderzalen en service units. Er is ook een dakterras voor het politiepersoneel. Een groendak of retentiedak zorgt voor een betere waterbuffering en de nodige koelte in de zomer.