Respecteer het broedseizoen

Nu de lente voor de deur staat en de dagen wat langer worden, is het heerlijk om de natuur in te trekken en te genieten van een wandeling met je hond. Maar wist je dat het in veel bosgebieden verplicht is om je hond aan de lijn te houden? Zeker tijdens het broedseizoen en wanneer er veel jonge dieren geboren worden. Helaas worden nog te vaak  (jonge) dieren in het bos aangevallen door loslopende honden, met fatale gevolgen.

In het broedseizoen, dat half maart begint, zoeken dieren overal een plek om te nestelen of te broeden. Wandelaars met nieuwsgierige honden die zelf op ontdekking gaan, kunnen deze rust verstoren en schade aanbrengen. Als de dieren moeten vluchten, kan dit ernstige gevolgen met zich meebrengen, zoals eieren die niet uitkomen en herten die in blinde paniek de weg op schieten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dieren ongestoord kunnen broeden en jongen kunnen krijgen in hun leefomgeving. 
  

hond aan de lijn

Tips voor veilig wandelen in de bossen

•    Blijf op wandelpaden en benader de dieren niet.

•    Honden aan de lijn houden. Omdat het broedseizoen begonnen is, zijn er veel gebieden waar je hond op dit moment niet los mag lopen. Wil jij wandelen op een plek waar je hond los mag lopen? Er zijn verschillende hondenweides in onze regio.

•    Maak jezelf interessant door bijvoorbeeld speeltjes of snoepjes bij te hebben.

•    Loopt je hond los in een gebied waar het mag en wil je hem aanlijnen? 
Beloon goed gedrag vóór je de hond aanlijnt.

•    Gebruik een jachthondenfluitje om je hond terug te roepen zonder emotie.

•    Zorg dat je hond met een lege maag gaat wandelen. Met een volle maag heeft je hond jou voorlopig niet nodig en daarmee is de kans dat hij door het bos gaat zwerven groter.
 

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.