Veilig vuurwerk

Voor je vuurwerk mag afsteken, moet je steeds de schriftelijke toestemming hebben van de Burgemeester. Deze voorafgaande en schriftelijke toelating van de Burgemeester is niet vereist in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 23 uur en 2 uur, voor het afsteken van feestvuurwerk door en bestemd voor particulieren. Maar denk toch goed na of vuurwerk wel echt nodig is? De knallen zorgen ervoor dat dieren het vaak op een lopen zetten als ze vuurwerk horen en een ongeval is snel gebeurd. Vuurwerk is soms letterlijk 'spelen met vuur'. 

vuurwerk

Tips

Hieronder enkele tips voor het veilig afsteken van vuurwerk.

 • Denk aan de dieren als je gaat vieren. Kies geluidsarm vuurwerk  of een diervriendelijk alternatief om de dieren geen schrik aan te jagen.  
 • Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een BOB of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.

   
 • Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.

   
 • Hou toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken. Vuurwerk maakt veel lawaai: let op je eigen oren, maar ook die van de toeschouwers, buren en eventuele dieren in de buurt. Geluidsarm vuurwerk is een diervriendelijk alternatief.

   
 • Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft.

   
 • Het is verboden om vuurwerk te kopen en /of af te steken wanneer je jonger bent dan 16 jaar. Als je vuurwerk aankoopt, koop dan wettelijke en veilige producten. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig.

   
 • Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk, houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.

   
 • Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.

   
 • Vuurwerk dat niet ontploft, mag je nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.