WK tijdrijden 2021

Het WK tijdrijden vindt in Brugge plaats van 18 tot 22 september. Dit 5-daagse event heeft deze en volgende week toch enige impact op het verkeer.  Dit is onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk om je als weggebruiker goed te informeren en op bepaalde verkeershinder te anticiperen.

Alle info over het vijfdaags wielerevent is terug te vinden in de rubriek over het WK op de website van de stad Brugge. Maar om jullie nog wat meer op weg te helpen, geven we hieronder graag nog eens de belangrijkste punten mee:

  • Brugge blijft altijd bereikbaar te voet en met de fiets. In sommige gevallen moet wel een kleine omleiding gevolgd worden (bv. Boeveriestraat is enkel toegankelijk voor bewoners met een accreditatiebewijs)
  • Brugge blijft altijd bereikbaar met de wagen aan de zuidelijke en oostelijke kant (Katelijne, Gentpoort, Kruispoort, Dampoort kant Potterierei) >> hou wel rekening met extra drukte daar!
  • Ook via het noorden (kant St Jozef) en het westen (buurt Smedenstraat en ’t Zand) kan je met de wagen terecht, maar dat verloopt moeilijker en soms kan het helemaal niet (parcours is afgesloten tijdens elke wedstrijd)
  • De wedstrijden zijn ELKE dag anders maar de trajecten bevinden zich min of meer in dezelfde buurt (Knokke-Dudzele-Damme- Brugge)
  • De diverse parcours zijn altijd afgesloten 2 uur voor en 1 uur na de wedstrijd (voor trainingen en para cycling slechts 1u voordien)

 

't Zand

Zwaartepunten verkeershinder

Niet heel Brugge is afgesloten zoals soms verkeerdelijk wordt beweerd. Om het WK mobiliteitsverhaal goed te snappen, moet je de zwaartepunten kennen. Als je die in je achterhoofd houdt, kom je al een heel eind weg. De hinder zal vooral voelbaar zijn op:

  • ’t Zand (alleen tijdens de wedstrijden afgesloten, 2 u voor en 1 uur na kan je weer doorrijden naar de Steenstraat)
  • Bevrijdingslaan thv Bloedput (alleen afgesloten 2 uur voor, tijdens en 1 uur na de wedstrijden;dit wordt dus toch geen permanente knip tijdens het WK)
  • Fort lapin, vanaf Warandebrug (brug thv de brandweer) tot aan Dampoortbrug 2 (ook hier kan je wel weer doorrijden voor en na de wedstrijd)
  • Damse Vaart Zuid (alle wedstrijden passeren hier, behalve de vrouwen U19 op dinsdagmorgen die langs de Noorweegse kaai rijden)

Het is dus raadzaam om die punten met je voertuig althans te vermijden. Als voetganger en fietser kan je wel die kant op. Let wel: je zal niet overal zomaar het parcours kunnen dwarsen. Dat kan hier en daar onder toezicht van een seingever of politiemedewerker. 

callcenter

Callcenter tijdens het WK

Elk parcours is anders maar sowieso lopen alle wedstrijden langs het noorden van Brugge. De hinder is dan ook vooral in die omgeving voelbaar. 

Zo zijn St-Jozef en Koolkerke op dinsdag 21/09 circa tussen 11u en 15u30 en woensdagnamiddag 22/09 van 12u30 tot 18 u ingesloten door het parcours (te voet en met de fiets kan je wel weg). Die dagen zullen de bewoners van die buurt de meeste hinder ondervinden. Maar als je dit vooraf weet, kan je je traject hier op aanpassen of de auto laten staan op die momenten (als het echt niet hoeft). Er zijn ook alternatieve parkings voorzien voor bewoners van bepaalde zones zodat je de wagen ergens kan parkeren waar je wel makkelijk weg kan rijden. Zo'n vergunning is aan te vragen in het Huis van de Bruggeling.  

De grootste impact op Dudzele is voelbaar op zondag 19/09 en woensdagmiddag 22/09.

 

EXTRA INFORMATIE ?

Wil je alle trajecten nog eens in detail bekijken? Dat kan op https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer...

(in de linkerkolom kan je elke etappe aan- en afvinken; de kleurtjes tonen de diverse trajecten waarop je kan inzoomen op straatniveau)

Klik hier voor dag en het uur van elk traject. 

Bekijk zeker ook de grote verkeersstromen die je moet volgen

Alle info over treinen, openbaar vervoer, parkeren en andere verkeerskwesties tijdens het WK vind je op de website van Stad Brugge

Met al je vragen over het WK kan je ook terecht op 050 44 8000

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.