Zesdejaars leggen fietsexamen af

Het schooljaar loopt op zijn einde en na een welverdiende zomervakantie trekken leerlingen van het zesde leerjaar straks naar de humaniora. Bij voorkeur doen ze dat met de fiets, maar zijn ze daar wel klaar voor? Om de laatstejaars van de basisschool klaar te stomen voor de openbare weg, organiseren Brugse scholen, de preventiedienst en de lokale politie het enige echte fietsexamen. 

Van in de kleuterklas leren kinderen fietsen. Eerst met een driewieler, dan met steunwieltjes en daarna met een echte fiets. Ook de verkeersregels moeten ze onder de knie krijgen. Maar oefenen op de speelplaats is nog wat anders dan fietsen op de openbare weg. Het fietsexamen is dan ook de test bij uitstek om te leren anticiperen op mogelijke gevaren.

  • fietsexamen Brugge
fietsexamen

Controle langs het parcours

Voor de leerlingen het examen afleggen, wordt hun fiets eerst gecontroleerd. Werken de lichten en de remmen wel naar behoren? Ook de fietser zelf moet een hesje aantrekken en een fietshelm opzetten. Wie een GO krijgt, mag beginnen aan het parcours van 4 kilometer. Langsheen de weg staan ouders, grootouders, leerkrachten en directie om een oogje in het zeil te houden. Ook de politie test of de leerlingen wel oren hebben naar de bevelen van bevoegde personen. Op de extra ogen na, leunt het fietsexamen dus dicht aan tegen de realiteit. Bedoeling is om de fietsvaardigheden van de jongeren bij te schaven én op termijn levens te redden. 

Vind jouw wijkinspecteur

Vul je straat en nummer in en klik op zoeken.